Regisztráció
Óraklub.hu

Márkatörténet

A '70-es évek közepén a svájci óraipar a japán dömping hatására a legnagyobb krízis közepén állt. A Citizen és Seiko órásvállalatok által képviselt olcsóbb elemes modellek szinte a padlóra küldték a nagy múltú órakészítő dinasztiákat. A reménysugarat az úgynevezett Delirium technológia kifejlesztése jelentette. Ezen technológia segítségével alkották meg a svájci mesterek új fegyverüket, az ultravékony óraszerkezetet. Ezt a technikai újítást használta fel a SMH (a mai swatch group elődje), hogy a felborult üzleti egyensúlyt helyreállítsa. A Swatchvolt a fő ütőkártya, mely egy műanyag óra 51 alkotórészből, ami magában ötvözte a magas színvonalat és a piacbarát árat. Az első Swatch modellek roppant népszerűvé váltak, és nem csak Európában, hanem 1982-re Amerikában is.

A Swatch órák első tömeges piacra kerülése 1983-ban voltak, mely évszám egybekapcsolódik a márka teremtésével is. 1984-re már a 100.000-ik darab is lekerül a gyártószalagokról. Az 1985-ös évben a Swatch a művészetek izgalmas világába keveredve elkészít egy kollekciót Kiki Picasso designötletei alapján. Gyermekekre is gondolva 1990-ben megalkotják a Swatch Flik-Flak termékcsaládot. Új vizekre evezve és termékeik stabil helyzetét biztosítva a Swatch 1994 óta gyártja a strapabíró Swatch Irony karórákat, melyek nemesacél tokozása a műanyagórákat kevésbé kedvelők szívét is megdobogtatta. Világméretű hírnevét tovább növelte a cég 1996-ban, amikor a Swatch lett az Atlantai Olimpiai játékok hivatalos szponzora. Ma már több mint 250 millió legyártott óra után a világ egyik legnépszerűbb márkája, és a Swatch Group a világ egyik legnagyobb és legjobban fejlődő cége.

A Swatch karóra termékcsaládok, melyek ma is elérhetőek, a következők. Swatch Access: A karon hordott bankkártya más néven, mely tulajdonságról beépített chip gondoskodik. Swatch Automatic.: Forgósúly által alakítja a mozgásenergiát és ezzel működteti az órát. Swatch Autoquarz: Pontos akár egy elems vetélytárs, de elemek nélkül. Swatch Beat: A világ bárme ly pontján tökéletes időt mutat. Swatch Irony Scuba 200: A legvaskosabb swatch csemeet, mely 200m víznyomást is kibír, készülhet alumíniumból és acélból. Swatch Loomi: A teljes terjedelmében világító számlap magábanhordozója. Maxi Swatch: A falra való karóra /falióra karóra megjelenéssel/ . Swatch MusiCall: A változatos reggelekért ez a swatch modell több dalammal is tud ébreszteni. Swatch Scuba 200: Elsősorban vízi sportokhoz 20 atm vízállósággal Swatch Chrono: Stopper az órában. Swatch Chronoalarm: Tachymeter, ébresztő és dátumkijelző lapul az öntött tokozás alatt. Swatch Irony: A swatch fémkorszaka, aluminium és acél kivitelben. Pop Swatch: Bohokás, fiatalos külső, káprázatos formavilág. Swatch Skin: a bőróra, mely alig több mint 3mm vastag. Swatch Solar: Kihasználja a napot mint alternatív erőforrást a beépített napelemek segítségével. Swatch Watch: A hamisítatlan és megimételhetetlen klasszikus modell.