Regisztráció
Óraklub.hu

Márkatörténet

A Certina órák legendája a XIX. Század végéig nyúlik vissza. A festői szépségű Jura hegység lábánál elterülő kisvárosból Grenchen-ből indul történetünk.
Adolf Kurth testvérével Alfred-al 1888-ban nyitották meg első alkatrész gyártó manufaktúrájukat családi házukhoz csatolt kis melléképületben, ahol az alapítók három társukkal saját kezűleg készítették el szerkezeteiket. Néhány év leforgása alatt a fantasztikus üzleti érzékkel megáldott Kurth fivérek hatalmas sikereket mondhattak magukénak. 1906-ra elérték, hogy az általuk komponált órában a saját szerkezetük ketyegett. Az alapítók órájuknak védjegyként a Grana nevet adták, mely szülővárosuk latin nevének (Granacus) rövidített formája. Az első Grana márkanéven készült modelleket elsődlegesen a hölgyeknek szánták, mivel az idő tájt a férfiak kategorikusan elutasították a karóra viselésének ideáját. A két alapító mindezekre fittyet hányva tovább folytatta a karórák gyártását és az idő őket igazolta. Különleges művészi gonddal kreált óráikat az 1906-os Miláni vásáron is elismerték és aranyéremmel jutalmazták őket. Később 1910-ben Brüsszelben és négy évvel később Bernben a Kurt Fréres gyár két további díjat nyert el.

Alfred KurtAlfred Kurth bizakodva nézett a jövőbe, de nem sejthette, hogy ez elkövetkező időszak nem a fejlődésről, hanem inkább a pusztulásról fog szólni. Az első világháború időszakában nehéz volt újításokkal előrukkolni, de a folyamatos fejlesztések meghozták gyümölcsüket. A világháború utáni békeidőszakban, 1936-ban jelent meg korszakalkotó megoldásaival a Grana új típusa, mely egy kezdetleges „digitális” óra volt. Az időt nem klasszikus mutatók, hanem forgó tárcsára vésett számok mutatták, a mozgatásról természetesen egy mechanikus szerkezet gondoskodott. Az 1930-as évek végén a Grana nagy népszerűségnek örvendhetett és messziföldön híressé vált megbízhatósága. A gyár fönnállásának 50. évfordulóját nagy sikerek közepette, ünnepelte 250 dolgozójával együtt. A vezetőség elgondolkodott egy új márkanév bevezetésén, s 1938-tól órájuk már Certina néven folytatta szárnyalását. A névváltoztatásra azért volt szükség, mert termékük nem maradt az országhatárok között, átlépte azokat, s így egy minden nyelven könnyen kiejthető márkanevet kreáltak. A siker ezúttal sem maradt el. A Kurth fivérek tehetségét bizonyítja, hogy a gyár a 60-dik születésnapját már 350 alkalmazottal ünnepelhette, számos országba is exportált, és eladási mutatóik meredeken íveltek felfelé. Az első leányvállalatukat Németországban alapították meg az egyre nagyobb igény kielégítése érdekében. A Kurth fivérek gyárában, az 1950-es évektől legnagyobb mennyiségben Certina órákat gyártottak, a Grana márkanév fokozatosan megszűnt, így a mérnökök végre minden energiájukkal a Certina órák tervezésére összpontosíthattak. Az ötvenes évek közepére a Certina a világ egyik legmodernebb óragyárává nőtte ki magát. Naponta 1000 darab órát gyártottak, és az egyik legkeresettebb márka lett a piacon, így versenyeztethette partnereit.

A gyár vezetésébe időközben bekapcsolódó Hans és Edwin Kurth felállítottak egy minőségi mércét, és ezt prezentálva létrehoztak egy gyönyörű boltot, mely etalon lehetett minden Certina értékesítő számára.

DS rendszerA gyár rohamléptekkel kezdett neki a fejlesztésnek és ennek eredményeképp 1959-ben bemutatták DS (Dupla Biztonság) rendszerüket. Az alap koncepció az volt, hogy időmérőik extrém körülmények között is megőrizzék megbízhatóságukat.

Az ötletet egy egyszerű tény szolgáltatta, miszerint a kor automata órái ellenálltak ugyan az ütésnek, de nagyon csekély mértékben. A teszteléseknél általában 1,8 - 2,2 m magasságból ejtették le őket, míg a Certina órái akár 6m magasságból leejtve sem szűntek meg működni, illetve a 20 atmoszféra túlnyomást is elviselték.

A DS órák elkísérték a Svájci csapatot a Himalájába, és bizonyítottak, kiállták a megpróbáltatásokat. A Certinát ennek köszönhetően a világ legmegbízhatóbb órái közt emlegették.

Egyik legnépszerűbb modellje a Blue Ribbon nevet kapta az első transzatlanti átkelésről, melyet gőzhajóval tettek meg 1961-ben. E modell jellegzetessége egyedülállóan lapos automata szerkezete volt. Az 1960-as évek végén a Sealab-II kísérletekben az Amerikai tengerészettel működött együtt a gyár, és olyan neves kutatók viselték büszkén modelljeiket, mint a Norvég Sem Jacobsen vagy az űrhajós Carpenter. A Certina újonnan 1970-ben kifejlesztett modellje a DS-3 megbízható partnernek bizonyult a Karib-tengeri NASA kísérletekben, és tovább erősítette a márka egyébként is nagy hírnevét.

Az események óriási sebességgel követték egymást és a fejlődés megállíthatatlannak tűnt. A Japán Mounteverest expedíció felszerelésének is elengedhetetlen része volt a Certina. Miura az egyik legbátrabb síelőként írta be magát a hegymászás történelmébe, mivel az expedíció alatt 8000 méterről 7000 méterre siklott le léceivel és természetesen őt is egy Certina DS kísérte.
A gyár nem hanyagolta el a gyengébb nemet sem és gyönyörű briliánsokkal díszített órákat készített a hölgyek nagy-nagy örömére és a férfiak pénztárcájának nagy bánatára. Az ékszerórák díjat nyertek az Egyesült Államokban, illetve Baden-ben. A jutalmazott modellt 138 brillkő díszítette és 16.10 karátos volt.

A Canaris projekt-ben is a Certina vett részt. A különleges kísérletben egy legénység nélküli 350-kilogrammos hatalmas tojást úsztattak keresztül az Atlanti Óceánon, gyomrában felszerelésként egy kamerával, illetve két Certina DS-kalendárium órával vágott neki a hatalmas útnak.

1970-ben a felgyorsult világ életre hívta a Biostar órát, mely elsőként mérte az ember napi illetve havi bioritmusát. A következő öt évben izgalmasabbnál izgalmasabb modelleket dobott piacra a gyár. Így például a félelmetes pontossággal rendelkező Chronolympic-ot, vagy a karcolhatatlan Wolfram carbid-ból készült DS-DiaMaster-t, melyet a híres nehézsúlyú bokszoló, Muhammed Ali is viselt. A 70-es évek végén jelentősebb új típusok már nem kerültek piacra, mindenhol az olcsó, japán kvarcórák dominanciája volt érezhető. Az elektronika elárasztotta a világot.

A svájci órák történetében egy új fejezet kezdődött. A Certina 1983 után már a Swatch Group égisze alatt tevékenykedik, mely vállalkozást Nicolas G. Hayek hozta létre. Ez a kiváló üzletember olyan olcsó, egyszerű, divatos kvarcórákkal rukkolt elő, melyek a kor ízlésének megfeleltek, s hatalmas felvevőpiaca révén jelentős bevételt hoztak a konyhára. Megteremtődött az anyagi háttér, mely a cég mai napig tartó folyamatos fejlődését biztosította. Mára olyan patinás márkák tartoznak a Swatch Group-hoz, mint a Tissot, Rado, Longines vagy a Breguet és a Blancpain.

A fényes múlttal rendelkező Certina újra régi fényében tündökölt. Bár a márka megtorpanása a nyolcvanas évek elején végzetesnek tűnt, az ezredfordulóra betyárosan megerősödött, köszönhetően az igazi értékkel rendelkező órák iránti érdeklődés fellángolásának, illetve egy bombasztikusan jó modell, a Pilot megjelenésének.

PILOT

Ezt a modellt már akkor a világ legjobb sportórái között tartották számon, mikor még csak a szakmai bemutatón voltak túl. A Pilot-ban az ETA gyár szerkezetei működnek, igen megbízhatóan.
Az óra robosztus, 43 mm-es tokjával masszív érzetet kelt. Mérete miatt számlapja igen könnyen leolvasható, ami egy pilóta óránál alapkövetelmény. Kapható automata és Quartz változatban is, valamint megjelent az automata kronográf típus is, a legendás Valjoux 7750-es szerkezettel.


A gyár új fejlesztései közül, a mai napig az egyik legnépszerűbb család a SPEL, melynek nevét a SPortos és ELegáns szavak betűiből kreálták. Modelleik mind két nem igényét kielégítik. A hölgyeket két tokforma is megörvendezteti, mivel az óra kerek és szögletes tokozással is kapható. Jellegzetessége a DS rendszer, a 100m-es vízállóság, illetve a zafírüveg. Tervezéskor a mindennapi használhatóságot tekintették elsődlegesnek, de a brillkövekkel díszített változat csodás éke lehet egy báliruhába öltözött hölgy kacsójának is.

DS SPEL - női

De hogy férfi társaimról se feledkezzek meg, némi érdekességgel nekik is szolgálhatok. A SPEL család uraknak készült modelljei ugyan csak szögletes és hagyományos kerek tokozással kaphatók. Szerkezeteik a svájci ETA gyárból kerülnek ki és általában változtatás nélkül gravírozva kerülnek az órákba. Rengeteg féle szerkezettel - többek között a részidő mérésére is alkalmas Fyback kronográffal - készülnek, de találunk közöttük mechanikus modelleket is.

DS SPEL - férfi

A 2004-es év a Certina számára merülés volt a hetvenes évekbe, mivel ebben az évben dobták újra piacra a DS 3-as modellt. A gyár ezzel a lépésével a világon olyannyira elterjedt retro hullámot szerette volna meglovagolni. Az „új” DS-3 szinte a legapróbb részletekig hű maradt az 1970-ben megjelent modellhez, egyedül a szerkezet változott és most egy ETA 2824-2-es ketyeg a robosztus tokban. Időmérőnk habitusa - bár majd 40 éve tervezték - még mindig elkápráztatja az embert. Robosztus megjelenésével tekintélyt parancsoló. Az 1000 méterig vízálló óra hátlapján egy régi, sokatmondó Certina ismerős, a teknősbéka lapul, mely jó lenne, ha visszatérhetne a többi óra hátoldalára is. A koronával szembe helyezték el a hélium szelepet, ami a búvárok számára is használhatóvá tette az órát. A DS-3-ból mindössze 1888 darabot készítettek és ez a méretes óra nemcsak a búvárruha megfelelő kiegészítője, de sportos öltözetünk szép díszévé is válhat.

DS 3

A 2004-2005-ös év fordulóján lépett színre a klasszikus sportóra divatot képviselő Pódium.

Célközönség leginkább az olyan sportos életvitelt kedvelő nők és férfiak, akik órájukat nem csak a mindennapokban, de a hétvégi kiruccanások során is megalkuvás nélkül szeretnék viselni.

A gyár aktívan támogatja a motorsportot, legyen az kétkerekű vagy négykerekű. 2005-ben a Certina hivatalos támogatója lett a Forma 1-ben szereplő Sauber Petronas istállójának. A csapat számára kollekciója egyik legszebb modelljét dedikálta, DS Podium Special Sauber F-1 néven. A 100 méterig vízálló acél tokkal készülő karóra számlapját karbon szövet felhasználásával készítették el, és a dátum ablak felett a vörös „Special Edition” felirat hirdeti, hogy korlátozott (2005) darabszámban készült óráról van szó. Az egyébként is sportos vérvonalú karórának a hangulatát a segédszámlapok elütő színe tovább fokozza, illetve a DS rendszer a Certinától elvárható megbízhatóságot szolgálja.

A két cég a mai napig együtt dolgozik. Bár a Forma 1 állandóan megújuló világát nehéz követni - pilóták, csapattulajdonosok jöttek-mentek -, de a Certina maradt. Az elmúlt években Robert Kubica, Pedro De LaRosa is a gyár támogatását élvezte.

2006-tól napjainkig tartó időszakot nyugodtan nevezhetjük Pódium érának is, mivel elsősorban a férfiórák terén ez a modell egyeduralkodó. Többek között ezért rukkoltak elő egy nagyobb méretű változattal, mely egyszerűen a Big Size Pódium nevet kapta. A 42 mm-es tok átmérőjével a márka „nagyjai” közé tartozik. Szerkezetében is változott az elődmodellhez képest, mert a DS First-ben már jól bevált kvarc szerkezet ketyeg ebben a változatban is. Így nem csak küllemében, de műszakilag is fejlődött a Pódium család.

2010 év elején jelent meg a piacon az igen hosszú névvel dicsekvő DS First Lady Ceramic. Ennek a típusnak kerámiából készült a lünettája, mely a mindennapi hatásokkal szemben még ellenállóbbá teszi az óra legtöbbet megtekintett részét, a számlap környékét. A kerámia a karcolásokat nagyon jól állja, ezért ez a fekete vagy fehér színben készülő szépség még hosszú évek multán is új benyomását kelti. Szintén ebben az évben jelent meg a piacon a Rookie (újonc). Ez a típus vidám színeivel, vaskosabb tokjával, inkább a fiatalabb generációt próbálja meghódítani.

A klasszikus stílus kedvelőinek is kínál új modelleket a Certina. Elég csak megemlíteni az új Caimano családot vagy a DS1 limitált szériás, illetve a most újra divatos „rose” színű tokkal kibocsájtott változatát.

A Certinának legnagyobb dobása a közelmúltban mégis csak a DS Master, mely kronométer tanúsítvánnyal rendelkezik. A kvarcórák pontossága megkérdőjelezhetetlen, de erre a Certina rátett még egy lapáttal és kategóriájában először kronométer bizonyítványt adott ezeknek a modelleknek. Ez a trend elsősorban magasabb kategóriájú óráknál figyelhető meg pl: Breitling, ahol a „superkvarc” szerkezetek valóban félelmetes pontosságra képesek. A Certina is belépett ebbe az elit körbe DS Master órájával és nem szégyenkezhet sem minőségét sem pontosságát tekintve. (23°C-on  +/- 0,07mp/nap) (8°C-on  +/- 0,2mp/nap) (38°C-on +/- 0,2mp/nap). A gyártó szerint 20- szor pontosabb, mint egy hagyományos kvarcóra.

Podium Special Sauber F-1

Ez a legutóbb készült modell is bizonyítja, hogy a gyár átvészelte a nyolcvanas évek katasztrófális viszonyait és továbbra is olyan darabokkal örvendezteti meg az órás világot, melyekről sokan, sokféleképpen fognak a jövőben is értekezni.